english icon

ליצירת קשר:

054-5703242 

| info@ah-train-tech.com

מאמרים

מאמרים בנושאים הסמכות לתקנים
ISO Diploma or ISO Certificate

תעודת ISO Lead Auditor הסמכה בין לאומית? מי נותן, מי רשאי לתת, על בסיס מה ומי אמור להכיר בה . קצת סדר בנושא. נתחיל מהתחלה.
תעודה או הסמכה, ההבדל והמשותף. מתי בעל מקצוע צריך תעודה, מתי הסמכה ומתי את שתיהן?


מהי תעודה (Diploma)?

אם ננסה לבדוק מה קורה באנגלית, התרגום המקובל למילה תעודה הוא Diploma שמשמעותו לפי ויקיפדיה הוא: מסמך המונפק על ידי מוסד לימודים, בדרך כלל אוניברסיטה או מכללה המעיד על סיום (מוצלח) של לימודים בהיקף מסוים. המונח כולל גם סיום לימודי תואר ראשון, תואר שני, דוקטורט, ולעיתים בארץ וגם במדינות אחרות סיום של לימודים מקצועיים מסוג כלשהוא. המסמך מונפק מטעם המוסד עצמו על בסיס קריטריונים שהוא קבע לעצמו. ערכה של התעודה הוא שילוב של הציונים שבעל התעודה קיבל ושברב המקרים מצורפים לתעודה, בשילוב עם ה"יוקרה" של המוסד בתחום הרלוונטי. לכן נמצא דירוגים לאומיים ובינלאומיים שונים של מוסדות כאלה כדי לעזור לאנשים להעריך את ערכה של תעודה מסויימת יחסית לתעודה ממוסד אחר.


מהי הסמכה (Certificate)?

הסמכה בתרגום לאנגלית היא תהליך שבו מקבלים Certificate. אם נתרגם לעברית את המונח Certificate, נקבל שוב: תעודה . אז מה ההבדל? בעברית המילה תעודה משמשת למגוון שימושים כגון: תעודת לידה, תעודת חשמלאי מוסמך, תעודת BA, תעודת הצטיינות, תעודת השתתפות בתחרות ספורט ועוד. באנגלית ובשפות אחרות המילה דיפלומה יוחדה לנושא סיום לימודים במוסד לימוד ובעיקר במוסד לימוד אקדמי , ואילו המילה "סרטיפיקט" יוחדה לאישור קיום ארוע או מתן זכות/אפשרות למישהו לבצע פעילות מסויימת. כך לדוגמא אנו מוציאים :
Birth certificate, Marriage certificate, Certificate of authenticity, Certificate of deposit, Academic certificate, Professional certification
במאמר זה אנו דנים בבעלי מקצוע ובהסמכה של בעלי מקצוע תחום הקרוי בלעז Professional certification.
נושא זה שהוא מורכב בפני עצמו, משתנה בתחומי מקצועות ותעשייה שונים, בין מדינות שונות ולעיתים בין ארגונים/מפעלים שונים באותו תחום.


הסמכת מקצועית פנים ארגונית - Professional Certifications

ארגונים ומפעלים רבים, בעיקר הגדולים שבהם, דורשים מעובדים חדשים הסמכה כדי שיוכלו להתחיל לעבוד בארגון. לרב הדבר כרוך בהדרכה בסיסית של כמה שעות שלאחריה העובד מוצמד לחונך שמדריך ומלמד אותו את נוהלי העבודה בארגון, כללי הפניה לגורמים שונים, טפסים ומוודא שהוא מתנסה בכל דרישות התפקיד. בסיום תהליך כזה, כשהחונך רואה לנכון, העובד (לפעמים לאחר מבחן) הופך לעובד מן המניין, תוך קבלת סמכויות בהתאם ואף תעודה המעידה על כך. 

תהליך דומה נעשה כאשר עובד מתקדם לרמה מקצועית גבוהה יותר, לתפקיד נהולי, או לתפקיד בתחום שונה.
כמובן שההסמכות האלה תקפות רק בתחום הארגון המסויים ואין להן הרבה משמעות מחוצה לו.


הסמכת מקצועית חיצונית

הסמכה חיצונית נעשית על ידי צד שלישי, בלתי תלוי במעסיקים, שמוסמך לכך (קיימות כאן שיטות שונות שיפורטו בהמשך). ההסמכה המקצועית החיצונית מאופיינת על ידי מספר מרכיבים:
א) דורשת הוכחת ידע בתחום הספציפי של ההסמכה: לרב נדרש כאן הוכחת סיום מוצלח של לימודים רלוונטיים כגון: לימודי הנדסת בניין/אדריכלות עבור מהנדס בניין מורשה לחתום על תכניות, לימודי רפואה עבור רופא + מבחן, לימודי משפטים עבור עו"ד + מבחן, מבחן ידע בנושא עבור סוקר – Auditor של תקני ISO.
ב) דורשת הוכחת נסיון מקצועי בתחום הרלוונטי ( כמתלמד, עוזר, סטז'ר, וכד'): 3 שנים למהנדסי בניין, שנה לרופאים ועוד תקופת התמחות משתנה, 1.5-2 שנים בארץ לעו"ד. לסוקרי תקני ISO מתקבלת תעודה ברמה משתנה בהתאם לנסיון.
ג) במקרים רבים, ההסמכה מוגבלת בזמן ובחידוש נדרשת הוכחה להמשך עבודה בתחום והשתלמות מקצועית רלוונטית בהיקף סביר.
הגורמים המסמיכים בתחומים המקצועיים השונים הם מגוונים ומשתנים בין מדינות שונות ובין איזורים שונים בעולם. בנוסף לכך יש להתיחס גם למקור הסמכות של הגורם המסמיך שגם הוא משתנה .
במקצועות מרכזיים כמו רפואה, עריכת דין והנדסה אזרחית, נושא ההסמכה נקבע בחוק כאשר הגורם המסמיך הוא לעיתים הממשלה (בעזרת גוף ממשלתי או דרך ארגון מקצועי שמקבל סמכות חוקית להסמיך). בארץ, לדוגמא, לשכת עורכי הדין היא הגורם היחיד הרשאי להסמיך עורכי דין בהתאם לחוק.
בתחומים מסויימים, יש ארגון מקצועי מקומי המסמיך אנשים במקצוע מסוים ועצם החברות בארגון מהווה הוכחה שהאיש הוא מוסמך לכך, אם כי החברות היא לעיתים וולונטרית ואף יש מספר ארגונים המטפלים באותו נושא.

 

הסמכות מקצועיות כסוקר ISO בינלאומי Certified Lead Auditor

הסמכות בינלאומיות לתקני איזו נולדו בעשורים האחרונים יחד עם הגלובליזציה, הרחבת הסחר הבינלאומי והצורך במילון מושגים משותף בינלאומי בתחומים טכניים, מסחריים, עיסקיים, ניהוליים ומקצועיים. במסגרת זאת קם בשנת 1947 ארגון ISO שמגדיר אוסף של תקנים וביניהם רשימה לא קצרה של תקני ניהול. תקנים אלה מאפשרים לארגונים מסחריים רמת ביטחון סבירה של עבודה ביניהם, תוך הסתמכות על רמת ניהול איכות , אבטחת מידע, ניהול עיסקי הוגן, עמידה בתנאי בטיחות, חוקי עבודה ועוד לפי הדרישות של לקוחות של ממשלות ושל הציבור.
ISO מגדיר בין השאר מי רשאי להסמיך Auditor לתקנים השונים, איך הוא צריך להתנהג ומה הכללים המקצועיים, ההתנהגותיים והאתיים שצריכים להנחות אותו בעבודתו. Auditor צריך לנהוג לפי הוראות התקן הרלוונטי להתמחות שלו ובהתאם להנחיות הכתובות בתקן ISO19011 המגדיר בפירוט את תהליך העבודה שלו בעיקור בביצוע סקר חיצוני מטעם צד ג'.
כמו כן, הוא צריך להיות מוסמך לכך (certified) על ידי גוף שקבל אקרדיטציה להסמיך סוקרים על פי תקן ISO17024. בעל תעודה זאת רשאי לבצע סקר צד ג' לכל ארגון בעולם. בישראל ניתן לקבל הסמכה כזאת מטעם PECB דרך נציגתה - א.ה. הדרכה וטכנולוגיה.

לשם כך הוגדרו התקנים הבאים :
ISO 19011:2018 Guidelines for auditing management systems
תקן זה מגדיר את כל תהליך ההסמכה (Audit), את הפעולות שצריכות להתבצע במהלכו ואת ההתנהגות הנדרשת מהסוקר (Auditor) . הוא אמור להכיר תקן זה על בוריו בנוסף לתקן הספציפי אותו הוא מוסמך לסקור.
ISO/IEC 17024:2012 Conformity assessment -- General requirements for bodies operating certification of persons
תקן זה מגדיר את הפעילות של הגוף שמסמיך סוקרים לתקן ובו צריך לעמוד גוף הרשאי להסמיך סוקרים בעלי הסמכה כסוקרים. גוף המאומן ( accredited)לפי תקן זה רשאי להסמיך auditors וההסמכה שלו תהיה מוכרת על ידי כל Certification Body מוכר. דוגמאות לגופים כאלה : PECB ועוד. אנחנו, א.ה. הדרכה וטכנולוגיה מייצגים בישראל את חברת PECB, בעלת אקרדיטציה בהתאם לתקן ISO17024 להסמיך סוקרים מטעם ארגון IAS.
ISO/IEC 17021:2017 Conformity assessment -- Requirements for accreditation bodies accrediting conformity assessment bodies
תקן זה מגדיר את הפעילות של הגוף הנותן אקרדיטציה לארגונים הפועלים לפי תקן ISO17021. גוף כזה מעסיק/שוכר סוקר מוסמך על מנת לבצע התעדה ( certification ) לארגונים שונים . דוגמאות לארגונים כאלה : PECB, מכון התקנים , IQC, TUV, UKAS, ANSI ועוד.

חברת PECB הינה חברה קנדית המתמחה בפיתוח קורסים להסמכת סוקרים, מיישמים ומנהלים לתקני הניהול השונים של ISO ולהסמכתם ככאלה.
החברה בעלת אקרדיטציה לתקנים ISO17024 ,ISO17021 ו-ISO17065 להסמכת אנשים, ארגונים ומוצרים מטעם IAS – International Accreditation Services *.
החברה, שהוקמה לפני כ- 30 שנה, התחילה בתקנים שונים בתחום אבטחת המידע ובמהלך השנים הרחיבה את היריעה לרוב תקני הניהול המוכרים .
PECB הסמיכה עד היום כ–10,000 סוקרים לתקנים שונים, כאשר חלקם מוסמכים ליותר מתקן אחד. החברה עובדת כיום דרך שותפים עסקיים מסביב לעולם. יש לה כ-800 שותפים עסקיים המעבירים הדרכות של הקורסים המפותחים על ידה ברחבי העולם. כל המדריכים בקורסים מוסמכים בתקנים הרלוונטיים שהם מדריכים ועברו מיון ובחינה כמדריכים, כלומר הם בעלי תעודת מדריך מטעם החברה. יש כיום יותר מ-700 מדריכים מוסמכים בעולם.
PECB מפתחת את כל חומרי ההדרכה של הקורסים - החל במצגות, בתרגילים ובתרחישים המלווים את הקורסים וכלה בבחינה עצמה. הבחינה נבדקת במרכז החברה בקנדה.

ההסמכה מטעם PECB מבוססת על קורסים יחודיים לכל תקן שבסיומם מבחן הסמכה.
בהתאם לנסיון של הנבחן, הוא יקבל בסיום מבחן ההסמכה בהצלחה את אחת התעודות הבאות:
Lead Auditor, Auditor, Provisional Auditor, או Implementer או Manager בהתאמה.

נכתב על ידי אדריאן הורודניצ'אנו
ISO27001 Lead Auditor
ISO27032 Cybersecurity Manager
PECB Certified Data Protection Officer


*IAS – International Accreditation Services * הינו גוף ללא מטרות רווח המספק שירותי אקרדיטציה למספר רב של ארגונים בארה"ב ובעולם ודרך הסכמי הכרה ובקרה הדדית מאפשר הכרה בתעודות המופקות על ידי הגופים שתחת פיקוחו , על ידי רב הגורמים הרלוונטיים בעולם.